27 Kasım 2015 Cuma

Aşama aşama hamsili pilav yapımı

Herkese merhabalar, hayırlı cumalar. Çoookk güzel bir gün geçirmenizi diliyorum. İlk tarifimi yazmanın heyecanını yaşıyorum şuanda :D Bir Trabzonlu olarak sizlerle bugün aşama aşama hamsili pilav yapımını paylaşacağım :) Annemden öğrendiğim için ve annemde ölçülü yapmadığı için ölçüleri yaklaşık olarak vereceğim. Kesinlikle denemenizi tavsiye deniyorum.
İlk olarak 1 adet soğanı yemeklik doğrayıp 2-3 yemek kaşığı tereyağı ile kavuruyoruz. çok fazla öldürmemeye dikkat edin soğanlarınızı. Çünkü diğer malzemelerle de kavrulmaya devam edecek.

Daha sonra sıcak suda bekletmiş olduğumuz 1.5-2 su bardağı pirincimizi yıkayıp kavurduğumuz soğanlara ilave ediyoruz ve kavurmaya başlıyoruz.
Bir müddet pirinçlerimizi kavurduktan sonra öncelikle 2-3 diş sarımsağı rendeliyoruz ardından 2 adet havucu rendeleyip ilave ediyoruz. Daha sonra ne kadar sevdiğimize bağlı olarak ayarladığımız kadar maydanozu çok ince olmamak kaydıyla doğrayıp ekliyoruz. Bu şekilde de kavurduktan sonra  1 su bardağı suyu döküp kapağını kapatıyoruz ve suyunu çekene kadar pişiriyoruz.


 Pilavımız pişerken hamsilerimizin kafalarını,kuyruklarını ve kılçıklarını temizliyoruz. Açıp dizebileceğimiz şekle getiriyoruz.
Kafalarını,kuyruklarını ve kılçıklarını temizlediğimiz hamsileri tepsimizin kenarlarına da dik şekilde olacak biçimde fotoğrafta göründüğü gibi diziyoruz.

Pilavımız suyunu çektikten sonra, eğer pilavımızı hemen fırına atacaksak hamsilerin üzerine yayıyoruz. Hemen fırına atmayacaksak yaymayalım çünkü pilavın sıcaklığı hamsileri eritiyor. Yaydıktan sonra yarım çay bardağı suyu pilavın üzerinde gezdiriyoruz.

Pilavımızı yayıp suyumuzu döktükten sonra tepsimizin kenarındaki hamsileri pilavımızın üzerine kapatıyoruz.

Kalan hamsilerimizle de pilavımızın üzerini tamamen kapatıyoruz. Ne kadar sık dizerseniz pişince o kadar kapalı durur pilavınız. Hamsilerin pişince küçülecek olması payını da hesaplamanız gerekiyor bu aşamada. Tüm aşamalar bittikten sonra önceden ısıttığımız fırınımıza atıyoruz pilavımızı ve hamsilerimiz kızarana kadar fırında pişiriyoruz.


 Buda hamsili pilavımızın pişmiş hali. Afiyet olsun herkese :))



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder